Bugun...



Adana Valisi Köşger: Adana'yı hep beraber olması gereken noktaya taşıyacağız”

"Cumhuriyetin 100. Yılında Adana” Adana Ekonomisinin Dünü, Bugünü ve Yarını konulu panel düzenlendi

facebook-paylas
Tarih: 25-10-2023 19:15

Adana Valisi Köşger:   Adana'yı hep beraber olması gereken noktaya taşıyacağız”

"Cumhuriyetin 100. Yılında Adana”Adana Ekonomisinin Dünü, Bugünü ve Yarını konulu panel düzenlendi

Adana Valisi Köşger: Adana'yı hep beraber olması gereken noktaya taşıyacağız”

ATO Başkanı Yücel Bayram:“Gazi Mustafa Kemal’in kurduğu Cumhuriyetin çok daha ileriye yürümesi için var gücümüzle çalışıyoruz”

AOSB Başkanı Bekir Sütcü:“Adana her dönemde cazibe merkezi olmuştur”

ADASO Başkanı Zeki Kıvanç:“Adana orta ve uzun vadede en üst sıralarda olur.”

ATB Başkanı Şahin Bilgiç:“Tarımı ve tarıma dayalı sanayisi derin bir kültüre sahiptir”

Cumhuriyetimizin 100. Yılını Kutlama Programı kapsamında, Adana Ticaret Odası, Sanayi Odası, Ticaret Borsası ve Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi iş birliğinde, "Cumhuriyetimizin 100. Yılında Adana Ekonomisinin Dünü, Bugünü, Yarını” konulu panel düzenlendi.

Adana Ticaret Odası (ATO) hizmet binasında, Cumhuriyetin 100. Yıl onuruna ışık gösterileri ile başlayan etkinlik, fuaye alanında müzik dinletisi ve “Adana’nın eski fotoğrafları grubu” resim sergisi ile devam etti. 

ATO Meclis Salonu’nda devam eden etkinlikte, “Cumhuriyetin 100. Yılında Adana Ekonomisinin Dünü, Bugünü ve Yarını” konulu panel gerçekleştirildi. 

ATO Yönetim Kurulu Başkanı Yücel Bayram, açılış konuşmasına, Cumhuriyetimiz 100 yaşında, Adana Ticaret Odası’nın ise 130 yaşında olduğunu belirterek, “Cumhuriyetimizle birlikte hızla tüccarın yanında yer alan ve günümüze geldiğimizde 35 bin üyeye hizmet veren Odamız Türkiye’nin en eski Odaları arasında yer almaktadır” bilgisini paylaşarak başladı.

Bayram, “İkinci 100 yıla merhaba derken üzerimize düşen misyonun farkındayız ve Gazi Mustafa Kemal’in kurduğu Cumhuriyetin çok daha ileriye yürümesi için var gücümüzle çalışıyoruz” dedi.

Bayram, açılış konuşmasını, “Müreffeh bir Türkiye’yi bizden sonraki evlatlarımıza miras bırakmak adına yarınlara daha güzel bakabilmek adına küresel bir ülke olmak adına çalışmalarımızdan geri durmayacağız” sözleriyle tamamladı.

ATO Başkanı Bayram’ın ardından açılış konuşması yapan Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, Adana'nın Türkiye'deki ilk sanayileşen şehirlerden birisi olduğuna dikkati çekti.

Adana'nın önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirten Köşger, "Şu bir realite coğrafya değişmiyor, toprak burası ve arz aynı, iklim aynı, deniz burada duruyor Toroslar orada duruyor, Çukurova burada duruyor. Sanayi ve tecrübesi burada duruyor. Bu işi gerçekleştiren insanlar ve onların kuşakları burada duruyor. Bu tecrübe burada duruyor. Belki biraz tozlanmıştır ve küllenmiştir. Hep beraber üfleyeceğiz bu tozu” dedi.

Vali Köşger, konuşmasını, “Adana'yı hep beraber inşallah bugünlerde olması gereken noktaya birlikte taşıyacağız. Ben bu anlamda çok güzel bir potansiyeli görüyorum. Bu konuda da çok ümitliyim” temennisiyle sonlandırdı.

Açılış konuşmaları ve Adana’yı anlatan film gösteriminin ardından Prof. Dr. Azmi Yalçın’ın moderatörlüğündeki panelin birinci bölümüne geçildi.  Bu bölümde, Araştırmacı Tarihçi Cezmi Yurtsever, Araştırmacı Yazar Sedat Memili ile Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Kütüphane Dokümantasyon Daire Başkanı Ahmet Karataş, Adana ekonomisinin tarihsel sürecini anlattılar.

Panelin, “Adana ekonomisinin dünü, bugünü ve yarını” konulu ikinci bölümünde ise, ATO Başkanı Yücel Bayram, Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç, Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Bekir Sütcü, söz alıp, Adana ekonomisine ilişkin tespitlerini paylaştılar. 

ATO BAŞKANI BAYRAM 

ATO Başkanı Yücel Bayram, panelin ikinci bölümündeki konuşmasında, Adana ticaretinin, sanayisinin ve tarımının portresini çizerek, “Adana ekonomisi, ülke ekonomisine katkı verebilecek güce sahip bir şehirdir. Özellikle tarım tekstil gibi ürünlerin üretiminde iyi bir yere sahiptir. Özellikle sanayisinin gelişmiş olması ticarette iyi bir konuma sahip olmasında rol oynamaktadır. Hepimizin gurur kaynağı olan Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgemiz var” dedi.

Adana’nın tekstilde, tarımsal alanda narenciye ağırlıklı olmak üzere öncü olduğunu ancak, bunların yetmeyeceğini, tarımsal planlamanın yapılması gerektiğini ifade eden ATO Başkanı Yücel, Adana’nın önündeki fırsatları ise şöyle değerlendirdi:

“Adana, fırsata çevirebileceği konuları var elbette, mesela gastronomi bu alanda en önemli fırsatlardan biridir. Hem turizm ayağımızı hem de şehrimizin markalaşması açısından iyi bir fırsattır. Lezzet Festivali ve diğer etkinliklerimiz gastronomi şehri olmamış için ön ayak olacak etkinliklerdir. Bunu uluslararası hale getirdiğimiz de başarı arkasından gelecektir.

Depremle gelen yenilenme fırsatı konusuna değinecek olursak bu Adana'nın değil tüm ülkenin sorunudur. 6 Şubat'ta çok canımız yandı. Büyük bedeller ödedik. Çok zaman kaybetmeden devletimizin de bu konudaki çalışmalarına destek olmalıyız. Çünkü candan daha değerli bir şey yok.”

Bayram, Adana’nın ticaretinin ve ihracatının artırılması konularındaki görüşlerini de paylaştı.

AOSB BAŞKANI BEKİR SÜTCÜ

AOSB Başkanı Bekir Sütcü, bu yıl Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi’nin 50 yılını, Cumhuriyetimizin ise gurur dolu 100. yılını birlikte kutlamanın gururunu yaşadıklarını belirterek, “Coğrafi olarak Doğu Akdeniz’in merkezinde yer alan ve 150 yıllık sanayi kültürü bulunan Adana, mevcut fırsatlarını ve ileride doğabilecek potansiyel fırsatları değerlendirdiğinde büyük bir sıçrama yapacağına inanıyorum” dedi.

Adana’nın geçmişten günümüze cazibe merkezi olma özelliğini koruduğunun altını çizen Başkan Sütcü, “Adana bugün geldiği noktada Marmara’dan sonra Türkiye’nin en etkin üretim üssü olması beklenen Doğu Akdeniz’in merkezinde yer alıyor. Ancak, Adana, ekonomide bugünkünden çok daha fazlasını yapabilecek kapasiteye sahip” görüşünü dile getirdi.

Üretim yapısında katma değeri ve ihracatı artıran, dolayısıyla gelişme verilerini Türkiye ortalamasının üzerine çıkaran kentler geleceğin lider kentleri olacağını vurgulayan AOSB Başkanı Sütcü, bu liderliğin Adana’ya yakışacağını ifade etti.

AOSB Başkanı Sütcü, Adana’nın önündeki fırsatlara da dikkati çekerek, şöyle devam etti:

“Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın Doğu Akdeniz Ana Konteyner Limanı’nın Yumurtalık ilçesinde yapılacağını açıklaması, Ceyhan Endüstri Bölgesi, Ceyhan OSB, Kimya OSB ve bunların ağabeyi konumunda olacak Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgemizdeki gelişimle Adana’mız yatırım cazibesini her zaman koruyacaktır.

Bu cazibeyi etkileyen bir başka faktör ise Türkiye’de başka alternatiflerin yoğun olmamasıdır. Çünkü Gebze-Kocaeli hattında, İzmir hattında ekonominin yoğunlaşması ve yer olmaması nedeniyle, alternatifsiz olarak buranın gelişme ihtimali kaçınılmazdır. Liman ve diğer yatırımlar gerçekleşirse, Çukurova çok hızlı bir şekilde güçlenecektir. Bu bölge 10 yıl sonra dünyada çok daha fazla dikkat çekecek bir bölge olacak. Bundan dolayıdır ki bugün yatırım yapanlar kazanacak.

 

Cumhuriyetimizin 100. yılına ulaştığımız bu dönemde, tarihimize ve kültürümüze olan bağlılığımızı güçlendirerek, daha da büyük sorumluluklar üstlenme vakti geldiğine inanıyoruz.

Türkiye, Cumhuriyetin 100. yılında daha güçlü, daha müreffeh ve daha aydınlık yarınlar için adımlar atmaya devam etmeli.”

ADASO BAŞKANI ZEKİ KIVANÇ

Cumhuriyetimizin 100. Yılında Adana Ekonomisinin Dünü Bugünü Yarını’ konulu panelde konuşan Adana Sanayi Odası (ADASO) Başkanı Zeki Kıvanç, “Adana Cumhuriyetimizin yeni yüzyılında ülkemiz ekonomisine katkı sağlayacak en önemli illerin başında yer alacaktır. İnşallah Türkiye’nin Marmara bölgesine alternatif ikinci büyük üretim merkezi olacaktır” dedi.

Konuşmasında kent sanayisinin genel çerçevesini çizen ADASO Başkanı Zeki Kıvanç, Adana’nın otomotivden elektronik karta, makineden mobilyaya, gemiden, tekstile, yemeklik yağdan, kimya ürünlerine kadar yüzlerce farklı alandaki üretimiyle dünya pazarlarında yer aldığını, 168 ülke ve bölgeye ihracat gerçekleştirdiğini söyledi. 2022 yılında 3 milyar dolarlık ihracat ve 8 milyar dolarlık dış ticaret rakamına ulaşan Adana’nın son yıllarda Türkiye ortalamasının üstünde ihracat yaptığının altını çizen Kıvanç, “Hinterlantında bulundurduğu çevre illerle birlikte 8 milyona yakın bir nüfus ile bölgesinde bir çekim merkezi konumunda olan Adana, Türkiye’nin ikinci büyük yatırım ve üretim merkezi olma hedefine emin adımlarla ilerlemektedir” dedi. 

ATB BAŞKANI ŞAHİN BİLGİÇ

Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç, Cumhuriyetimizin kurulduğu günden bugüne kadar Adana’nın, Türkiye’nin en önemli tarım merkezi olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Çukurova gibi bereketli topraklara sahip önemli bir bölgede yer almaktadır. Tarımı ve tarıma dayalı sanayisi derin bir kültüre sahiptir. Bu özelliğini kuşaktan kuşağa taşıyarak diğer illere öncü olmuştur. Cumhuriyetimizden on yıl önce kurulan Adana Ticaret Borsası dün olduğu gibi bugünde Adana üreticisine, sanayicisine, ticaret erbabına en iyi hizmeti sunmuştur. Bugün Avrupa’daki borsalarının dahi sahip olamadığı bir vizyonu vardır. Modern ve teknolojik borsacılığın çağa uygun gereğini yaparak örnek olmuştur. Adana iline ve ülke ekonomisine katma değer yaratmıştır. Üyelerine, üreticilere en iyi hizmeti vermek noktasında tüm çaba ve gayreti göstermeye devam etmektedir.”

Panele Adana İl Emniyet Müdürü Doğan İnci, Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Meryem Tuncel, kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

 






Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
HAVA DURUMU
PUAN DURUMU
Takım O G M B A Y P AV
1 Galatasaray 33 25 4 4 73 26 79 +47
2 Fenerbahçe 33 23 5 5 82 39 74 +43
3 Beşiktaş 34 22 4 8 70 31 74 +39
4 Adana Demirspor 33 18 6 9 70 41 63 +29
5 Başakşehir FK 33 15 10 8 45 34 53 +11
6 Trabzonspor 33 15 12 6 54 48 51 +6
7 Konyaspor 33 12 8 13 45 36 49 +9
8 Kayserispor 33 15 14 4 54 57 49 -3
9 Fatih Karagümrük 33 11 11 11 69 62 44 +7
10 Alanyaspor 34 11 15 8 52 62 41 -10
11 Kasımpaşa 33 11 15 7 40 52 40 -12
12 MKE Ankaragücü 33 11 16 6 40 47 39 -7
13 Antalyaspor 33 10 15 8 43 51 38 -8
14 Sivasspor 34 10 17 7 44 53 37 -9
15 İstanbulspor 33 10 18 5 40 61 35 -21
16 Giresunspor 33 8 15 10 37 56 34 -19
17 Ümraniyespor 33 6 18 9 44 59 27 -15
18 Gaziantep FK 33 6 20 7 31 63 25 -32
19 Hatayspor 33 6 22 5 19 74 23 -55
Takım O G M B A Y P AV
1 Samsunspor 36 23 4 9 70 26 78 +44
2 Çaykur Rizespor 36 18 4 14 64 35 68 +29
3 Pendikspor 36 19 7 10 65 36 67 +29
4 Bodrumspor 36 18 10 8 55 34 62 +21
5 Sakaryaspor 36 20 14 2 59 47 62 +12
6 Eyüpspor 36 18 10 8 40 30 62 +10
7 Göztepe 36 17 9 10 45 28 61 +17
8 Manisa FK 36 15 10 11 53 47 56 +6
9 Keçiörengücü 36 16 12 8 59 47 56 +12
10 Bandırmaspor 36 15 11 10 55 58 55 -3
11 Boluspor 36 14 12 10 44 46 52 -2
12 Altay 36 11 14 10 45 45 39 0
13 Erzurumspor FK 36 11 16 9 43 48 39 -5
14 Tuzlaspor 36 11 20 5 42 52 38 -10
15 Gençlerbirliği 36 10 18 8 46 55 38 -9
16 Altınordu 36 9 19 8 41 57 35 -16
17 Adanaspor 36 6 23 7 32 76 25 -44
18 Denizlispor 36 7 24 5 35 67 23 -32
19 Yeni Malatyaspor 36 4 25 7 22 81 16 -59
Takım O G M B A Y P AV
1 Kocaelispor 38 25 4 9 73 28 84 +45
2 Bucaspor 1928 38 24 5 9 63 22 81 +41
3 İskenderunspor A.Ş. 38 23 7 8 65 31 77 +34
4 1461 Trabzon FK 38 22 8 8 62 27 74 +35
5 Van Spor FK 38 21 6 11 58 27 74 +31
6 Ankara Demirspor 38 20 7 11 65 32 71 +33
7 Karacabey Belediye Spor 38 19 8 11 55 31 68 +24
8 Fethiyespor 38 16 15 7 59 51 55 +8
9 Zonguldak Kömürspor 38 15 15 8 45 50 53 -5
10 Serik Belediyespor 38 14 13 11 54 43 50 +11
11 Kırşehir FSK 38 12 14 12 49 54 48 -5
12 Kırklarelispor 38 10 12 16 38 35 46 +3
13 Etimesgut Belediyespor 38 11 15 12 43 51 45 -8
14 Kastamonuspor 38 11 17 10 41 47 43 -6
15 Sarıyer 38 10 16 12 46 57 42 -11
16 Uşak Spor 38 8 21 9 37 64 33 -27
17 Balıkesirspor 38 6 22 10 32 76 25 -44
18 Pazarspor 38 4 23 11 29 79 23 -50
19 Adıyaman FK 37 5 24 8 22 70 23 -48
20 Diyarbekir Spor 37 2 26 9 18 79 15 -61
Takım O G M B A Y P AV
1 Yeni Mersin İY 34 19 4 11 49 21 68 +28
2 Belediye Derincespor 34 18 4 12 51 24 66 +27
3 Belediye Kütahyaspor 34 18 5 11 52 34 65 +18
4 52 Orduspor FK 34 19 8 7 54 34 64 +20
5 Nevşehir Belediyespor 34 16 8 10 52 40 58 +12
6 Karaköprü Belediyespor 34 16 10 8 44 32 56 +12
7 Karşıyaka 34 15 10 9 44 28 54 +16
8 Çatalcaspor 34 11 12 11 40 39 44 +1
9 Amasyaspor Futbol Kulübü 34 11 12 11 33 36 44 -3
10 Elazığspor 34 12 16 6 44 53 42 -9
11 1922 Konyaspor 34 11 15 8 42 47 41 -5
12 Hacettepe 1945 34 9 16 9 41 50 36 -9
13 Ağrı 1970 Spor 34 8 14 12 23 39 36 -16
14 Edirnespor 34 10 19 5 35 45 35 -10
15 1954 Kelkit Bld.Spor 34 7 13 14 25 35 35 -10
16 Yomraspor 34 7 14 13 36 42 34 -6
17 Eskişehirspor 34 6 20 8 39 69 26 -30
18 Şile Yıldızspor 34 5 18 11 29 65 26 -36
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 30/05/2023 Alanyaspor vs Kasımpaşa
 30/05/2023 Fatih Karagümrük vs Kayserispor
 30/05/2023 Fenerbahçe vs Antalyaspor
 30/05/2023 Giresunspor vs Trabzonspor
 30/05/2023 İstanbulspor vs Adana Demirspor
 30/05/2023 MKE Ankaragücü vs Galatasaray
 30/05/2023 Sivasspor vs Konyaspor
 04/06/2023 Adana Demirspor vs Başakşehir FK
 04/06/2023 Galatasaray vs Fenerbahçe
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 21/05/2023 Manisa FK 1 - 5 Pendikspor
 21/05/2023 Çaykur Rizespor 0 - 0 Altınordu
 21/05/2023 Bodrumspor 1 - 1 Göztepe
 Hük. Adanaspor 0 - 3 Samsunspor
 Hük. Yeni Malatyaspor 0 - 3 Denizlispor
 21/05/2023 Bandırmaspor 1 - 1 Gençlerbirliği
 21/05/2023 Eyüpspor 2 - 1 Keçiörengücü
 21/05/2023 Erzurumspor FK 2 - 0 Boluspor
 20/05/2023 Altay 3 - 1 Tuzlaspor
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 20/05/2023 Zonguldak Kömürspor 3 - 1 Pazarspor
 20/05/2023 Kastamonuspor 3 - 2 Kırşehir Futbol Spor Kulübü
 Hük. Adıyaman FK 0 - 3 Fethiyespor
 Hük. Diyarbekir Spor 0 - 3 Bucaspor 1928
 20/05/2023 Van Spor FK 8 - 0 Balıkesirspor
 20/05/2023 İskenderunspor A.Ş. 5 - 1 Uşak Spor
 20/05/2023 Etimesgut Belediyespor 2 - 0 Serik Belediyespor
 20/05/2023 1461 Trabzon FK 2 - 0 Kırklarelispor
 20/05/2023 Karacabey Belediye Spor 2 - 0 Sarıyer
 20/05/2023 Ankara Demirspor 1 - 0 Kocaelispor
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 20/05/2023 1922 Konyaspor 4 - 1 Hacettepe 1945
 20/05/2023 Belediye Kütahyaspor 4 - 1 1954 Kelkit Bld.Spor
 20/05/2023 Edirnespor 6 - 2 Şile Yıldızspor
 20/05/2023 Belediye Derincespor 3 - 0 Karaköprü Belediyespor
 20/05/2023 52 Orduspor FK 2 - 1 Amasyaspor Futbol Kulübü
 20/05/2023 Elazığspor 0 - 4 Karşıyaka
 20/05/2023 Nevşehir Belediyespor 3 - 2 Eskişehirspor
 20/05/2023 Yeni Mersin İdman Yurdu 5 - 1 Yomraspor
 20/05/2023 Çatalcaspor 2 - 0 Ağrı 1970 Spor
resmi ilanlar
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


NAMAZ VAKİTLERİ
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI